Logga-Sok-Finn

Skötselråd för smycken med ädelsten/halvädelsten

När du köper ditt smycke så är det ofta polerat. Efter en viss tid så minskar naturligt smyckets glans något.
Om du önskar polera upp glansen så finns det då ett bra putsmedel som heter Pol Metallpolish. 

Obs! Odlade pärlor skall inte utsättas för putsmedel eller rengöringsvätskor. Det är därför klokast att låta en guldsmed gå igenom pärlsmycken.

Efter polering så kan du tvätta dina smycken.
Det enklaste är att lägga dem i en liten skål med hett vatten och några droppar Yes handdiskmedel. Efter ca 10 minuter kan du borsta rent med en mjuk tandborste. På ringar så ska du borsta rent smuts under stenarna.
Obs - om en stens infattning är sliten så kan stenen lossna i samband med rengöring. Det kan därför vara klokt att arbeta med detta i en liten skål. Efter borstningen så skölj av med hett vatten, men se till att du har proppen i handfatet/vasken i händelse av att en sten skulle lossna, därefter blås rent torka av.


Opaler och smaragder är ädelstenar som är känsliga för upphettning och avkylning. Därför är det klokast att överlämna putsning och rengörning av dessa till en guldsmed.

Mineralerna har olika hårdhetsgrad och struktur och är olika känsliga för påfrestningar från miljön. En del stenar, t ex turkos, är känsliga för kemikalier och kan ta skada av t ex rengöringsmedel och hårspray. Andra stenar, såsom bärnsten och kalcit, är känsliga för salt, varför det är bra att undvika att bada i saltvatten med smyckena på sig.

När det gäller ringar som används dagligen, t.ex förlovningsringar och vigselringar så är det framförallt infattning av eventuella stenar som utsätts för slitage i form av nötning. 
Något annat som kan hända är att ringen/smycket utsätts för slag vilket kan leda till skada på ädelstenen eller skadad infattning. 

Av alla smycken är ringarna mest utsatta för smuts och slitage. Vi handskas dagligen med t.ex. matvaror och kosmetika, följaktligen samlas det smuts och orenheter på insidan av ringen, under stenen eller på ringens yta. Vi rekommenderar att du tar av dig ringarna till natten, före arbete i trädgården, vid matlagning och städning osv.

Vid minsta tveksamhet när det gäller ett smycke och vilken typ av hantering det tål så bör en guldsmed kontaktas.